ER WORDT GEKERKT IN DE LEBUINUS

DE LEBUINUS IS VAN ONS ALLEMAAL

Liederen van Gustav Mahler

20 oktober 2019

Esther Linssen en Wim Diepenhorst voeren in dit concert twee bekende en geliefde liederen-cycli uit van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler (1860-1911).

Gustav Mahler is ongetwijfeld een van de meest originele componisten uit de muziekgeschiedenis. Zijn muziek is het hoogtepunt van de Duitse romantiek, geschreven op de drempel van de moderne tijd. De beroemde bariton Thomas Hampson, die als zanger veel met Mahlers muziek is bezig geweest omschreef het als volgt: Mahler heeft alles wat hij waarnam in zijn leven, in zijn muziek opgenomen: een blad dat op de grond valt, water dat langs stroomt, harde straatgeluiden, spelende kinderen, een vlieg, een vervelende opmerking van iemand. Wat er ook in zijn bewustzijn kwam is in tonen omgetoverd.

In de Lieder eines fahrenden Gesellen, horen we hoe hij leed aan liefdesverdriet en hoe hij uit dat diepe dal omhoog klom: dankzij de natuur. De natuur, of God, wat voor Mahler op hetzelfde neerkwam, is in Mahlers muziek vaak de verlossing als er bijna geen redding meer mogelijk lijkt. Daarom horen we in Mahlers muziek vaak natuurgeluiden – vogels, ritselende bladeren, stromend water – en wordt de natuur in al haar schoonheid bezongen: Ich atmet einen Lindenduft, Gieng heut’ Morgen übers Feld. De Lieder eines fahrenden Gesellen zijn geschreven toen Mahler net 25 jaar oud was, de teksten schreef hij zelf. Dertig jaar later ontstonden de Rückert-lieder, genoemd naar de dichter van de teksten. Deze cyclus bevat een van Mahlers mooiste liederen: Ich bin der Welt abhanden gekommen.

Anders dan zijn symfonieën zijn de liederen vaak kamermuzikaal geïnstrumenteerd. Er wordt wel om een grote diversiteit aan instrumenten gevraagd, maar het orkest is zelden volledig in gebruik. Bij dit concert zijn de Lieder eines fahrenden Gesellen en de Rückert-lieder te horen in een orgelbewerking door Wim Diepenhorst.

Mahler schreef geen orgelwerken, maar de muzikale taal van Mahler is wel terug te horen in het orgel-oeuvre van Max Reger. Als omlijsting van de Mahlerliederen staan twee orgelwerken van Reger op het programma: Improvisation uit Sonate  in d-moll opus 60 en Präludium und Fuge in h-moll opus 129.

Organisator: Stichting Lebuinusconcerten

Het concert

• Naam activiteit: Liederen van Gustav Mahler
    Startdatum en tijd: 20 October 2019 16:30
    Einddatum en tijd: 20 October 2019 18:00
    Locatie: Lebuinuskerk

Koop hier alvast uw kaarten en voorkom wachten in de rij aan de kassa!

Toegangskaarten
Wim Diepenhorst en Esther Linssen, Foto: © Pieter Leeflang