ER WORDT GEKERKT IN DE LEBUINUS

DE LEBUINUS IS VAN ONS ALLEMAAL

The Planets – Gustav Holst

8 december 2019

Wist je dat de mens bezig is aan een agressieve aanval op andere planeten in het zonnestelsel? Of dat de ogenschijnlijk liefelijke planeet Venus in werkelijkheid een hel is? Dat het botst en knalt in ons zonnestelsel? En weet je wat er met de manen rondom Saturnus aan de hand is?

Over deze en veel meer van dit soort spannende vragen zal wetenschapsjournalist Govert Schilling spreken tijdens het bijzondere concert The Planets, op zondag 8 december in de Lebuinuskerk. Wetenschap en muziek zullen elkaar aanvullen en onverwachte observaties en beelden zullen ons naast muziek en uitleg verder helpen naar antwoorden op deze intrigerende vragen.

De muziek van de orkestsuite The Planets, opus 32 van Gustav Holst, zal uitgangspunt zijn op deze middag. Het werk werd tussen 1914 en 1916 gecomponeerd en omvat zeven delen. Ieder deel van de suite is vernoemd naar een van de planeten in ons zonnestelsel die op het moment van componeren bekend waren. Onze aarde wordt echter niet in muziek weergegeven. Nog steeds is deze suite een van de meest uitgevoerde Engelse muziekstukken. Er zijn vele opnames van gemaakt en het werk heeft een grote invloed op andere muziekwerken gehad. De eerste complete uitvoering van de suite vond plaats op 15 november 1920 in Londen.

Op 8 december zal The Planets uitgevoerd worden in een versie voor orgel gearrangeerd door Peter Sykes. In de eerste helft van de 20ste eeuw was het een traditie in Engeland om orkeststukken op het orgel uit te voeren.

Govert Schilling is wetenschapsjournalist op het gebied van de sterrenkunde. Hij publiceerde internationaal talrijke boeken en artikelen. Dit jaar, naar aanleiding van 50 jaar maanlanding, zond omroep NTR zijn serie Govert naar de grenzen van het heelal uit. Menige leek heeft deze serie met verbazing en bewondering gekeken. Govert Schilling ontving voor zijn werk in de loop der jaren meerdere prijzen.

Kirstin Gramlich is organist en cantor van de Lebuinuskerk Deventer. Sinds haar aantreden probeert ze het monumentale Holtgräve-orgel aldaar bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiervoor ging ze in onder meer een samenwerking aan met acteur Frank Groothof. Samen spelen zij de voorstelling “De Tovenaarsleerling”. Meer dan 1500 kinderen in Deventer hebben zo kennis mogen maken met het orgel en zijn muziek. Afgelopen jaar was voor het eerst het Concert pour Orgue et Orchestre van Francis Poulenc in de Lebuinuskerk te horen. Ook met deze productie werd voor het orgel een breed publiek bereikt uit Deventer en van ver daarbuiten.

Het concert

• Naam activiteit: The Planets
    Startdatum en tijd: 8 December 2019 16:30
    Einddatum en tijd: 8 December 2019 18:30
    Locatie: Lebuinuskerk

Organisatie: Stichting Lebuinusconcerten

KAARTEN

Koop hier alvast uw kaarten en voorkom wachten in de rij aan de kassa!

Volwassenen
Studenten