Holtgräve orgel

Het hoofdorgel van de Lebuinuskerk is tussen 1836 en 1839 gebouwd door de beroemde orgelbouwer Johann Heinrich Holgräve. Bij de bouw zijn diverse registers en onderdelen van het oorspronkelijke F.C. Schnitger orgel uit de 16e eeuw gebruikt. De oorsprong van het orgel gaat terug tot de tijd waarin de oom en de grootvader van Jan Pieterszoon Sweelinck organist waren in de Lebuinuskerk. Op dit moment is het orgel één van de meest gewaardeerde instrumenten in het Nederlandse orgellandschap.

Restauratie Orgel

Koororgel

De bouw van het koororgel werd in 1942 tijdens de Tweede Wereld oorlog begonnen en het instrument kon uiteindelijk in 1950 worden voltooid. Het orgel is speciaal bedoeld voor ondersteuning van de diverse vormen van diensten en liturgische vieringen op het hoogkoor en voor samenspel met koren bij diverse concerten. Omdat het orgel de toonhoogte en temperatuur kreeg, die Van Oeckelen in 1892 aan het hoofdorgel gaf, is samenspel tussen beide instrumenten in de kerk in principe mogelijk.

Kistorgel

Sinds januari 2009 bezit de Lebuinuskerk een eigen kistorgel voor eredienst, cantoraat en basso continuo. De Prestant 8 voet van het kistorgel is op deze toonhoogte geïntoneerd en afgestemd (maar kan desgewenst terug naar 440Hz). Samenspel met het hoofdorgel en het koororgel is daardoor mogelijk.

Concertpiano

Er staat een vleugel in de kerk die gebruikt wordt voor allerlei concerten.

Bron: www.jankleinbussink.nl