Over de Kerstmarkt Lebuinuskerk

Sinds 1987 wordt in de historische Lebuinuskerk een kerstmarkt gehouden, gelijktijdig met het weekend waarin het landelijk bekende Dickens Festijn plaatsvindt. De kerstmarkt is opgezet door de Stichting Erfgoed Lebuinuskerk (SEL), die zorg draagt voor het onderhoud en beheer van dit monument en ook de verantwoordelijk is voor de verhuur van het gebouw voor talloze bijeenkomsten en evenementen. De Lebuinuskerk is het belangrijkste monument van de stad, en zeker de toren geldt als beeldbepalend. De stichting in 768 door de heilige Lebuinus van een eerste kerk op deze plek geldt als het vroegst gedocumenteerde begin van Deventer; vandaar dat in 2018 het 1250-jarig bestaan van de stad kon worden gevierd. De Stichting streeft ernaar om de Lebuinuskerk als monument voor iedere Deventenaar in goede staat en toegankelijk te houden. Dat vergt de inzet van vele vrijwilligers, zonder welke ook de kerstmarkt niet mogelijk zou zijn. De SEL vindt het belangrijk dat de Lebuinuskerk al eeuwen lang wordt bezield door bloeiend kerkelijk leven. De opbrengsten van haar activiteiten en dus ook van de kerstmarkt komen evenwel volledig ten goede aan het onderhoud en de inrichting van dit monument van alle Deventenaren.

De kerstmarkt biedt plaats aan gemiddeld 80 stands, met een gevarieerd aanbod aan vooral handgemaakte en kunstzinnige producten, zoals bijzondere woningdecoraties, sierraden, shawls en kaarsen, en daarnaast diverse culinaire (streek)producten en delicatessen. De van zichzelf al karaktervolle Lebuinuskerk wordt daarbij feeeriek verlicht. Er is een prachtige grote kerstboom en er is een afwisselend muzikaal programma ter omlijsting. Kortom: kerstsfeer in optima forma. De kerstmarkt trekt dan ook jaarlijks enkele duizenden bezoekers.